Een goede buur maakt soms meer kapot dan je lief is.

Leuk zo’n handige buur die snel komt helpen als de computer een storing geeft. De partitie is hersteld, de computer start weer op, maar helaas heeft je buur de waarschuwing dat alle data zou worden overschreven genegeerd.
De computer start weer maar het kassaprogramma, de drivers voor de bonprinter en het klantendisplay en alle data (de producten en de verkoophistorie) zijn weg. En helaas heb je onze mailings met daarin het advies om regelmatig een externe back-up te maken net niet goed genoeg gelezen.

De data is vergelijkbaar met de inrichting van een woning: meubels, vloerbedekking en de foto’s aan de muur. Stel dat de voordeur niet meer opengaat en je buur lost dat op door het hele huis weg te vagen en een nieuw huis neer te zetten.
Dat nieuwe huis moet weer helemaal ingericht worden en alles dat onvervangbaar was, is weg. In plaats het huis weg te vagen moet er eerst onderzoek gedaan worden en zoveel mogelijk data gered. En mogelijk is daarna alles te herstellen met een nieuw slot of een nieuwe voordeur. Dus denk na voordat je een goed bedoelende buur inschakelt.

Tip 1: maak met regelmaat een back-up van de data op een externe schijf of gebruik een cloudopslag zoals Dropbox of Onedrive.

Tip 2: als de computer of de kassasoftware niet meer opstart controleer dan eerst of er een back-up is. Geen back-up? Dan geen risico nemen!

Tip 3: een verre professional is soms (best wel vaak) beter dan een goede buur.